Hygienizácia
HYGIENIZAČNÝ KONTAJNER HYCO BIO
Jednou z možných technológií spracovania BIO odpadov je hygienizácia.
Hygienizácia biologického odpadu je proces, pri ktorom sa pôsobením vysokej teploty a času odstraňujú alebo výrazne redukujú patogénne mikroorganizmy a tým aj zdravotné riziká spojené s aplikáciou produktov vyrobených z tohto biologického odpadu.
Na hygienizáciu biologického odpadu sa využíva Hygienizačný kontajner HYCO BIO vyrobený spoločnosťou SZT – Stroje s.r.o.
Spracováva sa v ňom kuchynský odpad, ktorý je zaradený ako vedľajší živočíšny produkt KAT.3 v zmysle čl.10 písm. p) nariadenia EP a Rady (ES) č.1069/2009.
Materiál kategórie 3, ktorý sa používa ako surovina v hygienizačnom zariadení, musí spĺňať maximálnu veľkosť častíc pred vstupom do hygienizačného kontajnera 12 mm. Nakladanie suroviny sa vykonáva cez zdvíhacie veko a vysypanie cez zadné otváracie dvere. V časti veka je filtračná látka, ktorá zabraňuje šíreniu zápachu. Aby došlo k procesu hygienizácie, musí byť minimálna teplota všetkého materiálu v kontajnery
70 °C minimálne počas 60 minút bez prerušenia. Automatický proces snímania teploty a jej vyhodnotenie zabezpečuje prevzdušňovanie suroviny pomocou ventilátora a tým zabezpečenie správneho priebehu hygienizácie. Údaje teploty a času sú zaznamenávané a archivované.
Výhody kontajnera HYCO BIO:
- masívna izolácia stien, vrátane zdvíhacieho veka a podlahy, čo umožňuje správny priebeh hygienizácie aj v zimnom období,
- možný ohrev vstupného vzduchu,
- filtračná jednotka výstupného vzduchu, s jednoduchou výmenou filtračnej látky,
- regulácia prívodu a odvodu vzduchu,
- monitoring procesu hygienizácie.
Parametre kontajnera HYCO BIO:
- rozmery dĺžka: 6,20 m šírka: 2,40 m výška: 2,7 m,
- objem 29 m³,
- príkon 500 W,
- prietok vzduchu 100 m³ / h,
- tlak max. 1,900 Pa,
- rozsah teplôt od -25 °C do + 80 °C,
- napájanie 230 V / 50 Hz.